Candur heeft riet tot kunst verheven

Rieten daken, met hun charmante en rustieke uitstraling, zijn al eeuwenlang een populair dakbedekkingsmateriaal in vele delen van de wereld. Maar een opvallend kenmerk van veel rieten daken is het ontbreken van dakgoten, die normaal gesproken een essentieel onderdeel zijn van bijvoorbeeld een pannen-dak. Waarom is dit zo, en wat betekent dit voor u als huiseigenaar met een rieten dak?


De natuurlijke afvoer van riet

Rieten daken zijn ontworpen om regenwater op natuurlijke wijze af te voeren. Het riet zelf biedt een structuur die regenwater goed verspreidt en laat afvloeien over het oppervlak, wat de noodzaak voor traditionele dakgoten vermindert. Dit is een belangrijke reden waarom veel rietgedekte woningen geen dakgoten hebben.


Wettelijke uitzonderingen

Volgens het Nederlandse Bouwbesluit moet elk dak voorzien zijn van een vorm van waterafvoer, vaak in de vorm van dakgoten. Interessant is dat rietgedekte woningen hier vaak een uitzondering op vormen. Door de specifieke bouwwijze en de natuurlijke waterafvoer van het riet, is het plaatsen van traditionele dakgoten onder de rand van een rietdak simpelweg niet altijd mogelijk of noodzakelijk.


Problemen door onvoldoende afvoer

Hoewel riet van nature water afvoert, kunnen er bij extreme regenval problemen ontstaan doordat er grote hoeveelheden water rond uw woning terechtkomt, dit kan leiden tot plasvorming rond uw woning, hierdoor kunnen uw muren en zelf de fundering worden aangetast. Ook komt er zo gemakkelijk schade aan houtwerk zoals kozijnen, met rot of schimmelvorming, zowel binnen als buiten, als gevolg.


Dergelijke wateroverlast kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals verergering van astma of andere luchtwegklachten door de aanwezigheid van vocht en schimmels.


Alternatieve waterafvoer oplossingen

Gezien het feit dat traditionele dakgoten vaak geen optie zijn bij rieten daken, zijn er alternatieve methoden om het regenwater op een gecontroleerde manier af te voeren:

  • Een grindstrook: door een grindstrook aan te leggen rond uw woning in plaats van bestrating zorgt dit ervoor dat het regenwater gemakkelijk de grond in kan trekken. Vaak gaat dit in combinatie met een waterdicht gemaakte opstaande strook/plint tegen de muur om spatoverlast tegen te gaan.
  • Drainagegoten op maaiveldniveau: door goten rondom het huis uit te graven (in de bestrating), kan water gemakkelijker de grond in zakken. Deze goten kunnen aangesloten worden op het riool, maar kan uiteindelijk ook in de grond zakken.


Speciale aandachtspunten

Bijzondere elementen van een woning, zoals dakkapellen en schoorstenen kunnen extra kwetsbaar zijn voor lekkages. In sommige gevallen kan het toch nodig zijn om kleine dakgoten te plaatsen om water effectiever weg te leiden van deze gevoelige plekken.


Het belang van aanvullende maatregelen voor waterafvoer bij rieten daken
Hoewel rieten daken een natuurlijke methode bieden voor de afvoer van regenwater, zijn er situaties waarin aanvullende maatregelen nodig zijn om wateroverlast en schade te voorkomen. Door de juiste maatregelen te treffen, kan ook bij een rietgedekt huis een optimale afvoer van hemelwater worden gegarandeerd, zelfs zonder de traditionele dakgoot. Dit zorgt voor een duurzaam en veilig thuis, zelfs in tijden van extreme neerslag.